Bowen terapija


Bowen terapija je vrsta fizikalne terapije. Radi se s nježnim pokretima preko određenih mišića, tetiva, zglobova. Ti pokreti potiču autoimuni sustav da pokrene samo-iscjeljivanje. Najčešće se koristi za reumatske smetnje , ali se može koristi i za druge indikacije kao npr. nesanica, umor , hormonska neravnoteža i sl....

Kako se odvija terapija ?
Pacijent leži na krevetu, pokriven plahtom i dekom. Ja napravim nekoliko ciljanih pokreta i onda iziđem iz sobe za terapiju. Vraćam se nakon 2-3 minute i nastavljam sa slijedećim nizom pokreta. Taj dio odlaska i dolaska terapeuta u sobu je baš specifičan za Bowen terapiju. U tom malom odmoru, tijelo i pacijent se mogu opustiti i preraditi dobivene poticaje. Dok je terapeut u sobi nesvjesno se iščekuje što će se slijedeće desiti, tako da te kratke pauze bez terapeuta povećavaju relaksaciju i učinkovitost terapije. Pacijent može tijekom terapije govoriti i obavijestiti me o senzacijama koje osjeća, no ako ne govori ja ću isto tako šutjeti, pretpostavljajući da je pacijent dobro i da mu bolje odgovara tišina.

Koliko traje terapija ?
Terapija traje oko 30 do 40 minuta.. Uobičajeno se savjetuje tri terapije tijekom tri tjedna, a potom se odlučuje o eventualnoj terapiji dalje. Ponekad se nastavlja terapeutski slijed od 1x tjedno kroz nekoliko mjeseci, dok god se postiže poboljšanje stanja. Neki pacijenti dolaze 1x mjesečno , neki 1-2x godišnje, kad osjete da im je opet potrebna dobrobit Bowen terapije.